Diabetes for dummies

Tenkte jeg skulle ta en enkel, liten diabetes 101. Er ikke alt man kan vite alt om, men enkle forklaringer gjør det som regel ganske mye lettere for hvermannsen å forstå det aller meste.

Diabetes for dummies

Diabetes oppstår når kroppens immunforsvar går til angrep på seg selv, og dreper de insulinproduserende cellene i kroppen.

Hvorfor trenger vi insulin tenker du sikkert. Jo, la meg få forklare dette kjempeenkelt, så enkelt som jeg ble forklart det da jeg var 7 år, var innlagt på St.Olavs og akkurat hadde fått påvist diabetes.

I kroppen skjer det en masse ting, sånn som at når du spiser noe med sukker i seg så er den helt avhengig av insulin for at det ikke skal bli værende i blodårene dine.

Se for deg blodårene dine som en motorvei. La oss si du spiser en is. Motorveien blir fylt med biler, som alle egentlig ønsker å kjøre av for å dra en annen plass å gjøre nytte for seg. Dette skjer i din kropp (såfremt du ikke er diabetiker), insulin frigjøres, motorveien åpner avkjøringsrampene, bilene får kjøre av motorveien og dra videre til en celle å gjøre nytte for seg, i form av å gi kroppen energi.

Vi som har diabetes har ingen som åpner for avkjøring. Det er der vi har et stykke arbeid å utføre selv. Enten i form av sprøyter, penner eller insulinpumpe må vi vurdere matinntak, fysisk aktivitet som har vært/skal være, stressnivå, eventuell bilkjøring – the list goes on.

Så her er svaret, kroppen vår fikser det ikke selv, og ting må gjøres manuelt.

Så jo, vi tåler sukker. Og jo, vi kan spise det vi vil. Vi må bare regne ut hvor mange enheter det koster, sånn ca.

Spør om du lurer på noe!

– Synnøve

2 kommentarer

  1. Fantastisk enkelt, men godt forklart Synnøve! Fortsett det gode arbeidet 😍

    1. synnoveandresen

      😍 åh, takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.